logo-aikido-maastricht-nov2014

 

 

Aikidostijlen, Yoshinkan Aikido

De groei van de populariteit van aikido in Japan zelf en ook daarbuiten heeft zich afgespeeld na 1950. Ueshiba die toen al de zeventig was gepasseerd, heeft daarin nauwelijks een rol gespeeld. Het waren vooral zijn leerlingen zoals Gozo Shioda, Minoru Mochizuki, Kenji Tomiki, Koichi Tohei en Kisshomaru Ueshiba die gezorgd hebben voor de verspreiding van de krijgskunst.
Deze centrale figuren zijn ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de voornaamste aikidostijlen en -organisaties zoals we die nu tegenkomen en waar bijna elke aikidoschool op terug te voeren is.

gozo shioda

shioda

Soke Gozo Shioda (1915-1994), 9e dan, was een van de betere leerlingen van Ueshiba. Na eerst een aantal jaren judo te hebben beoefend, begon hij in 1932 als achttienjarige met zijn aikidostudie. Acht jaar lang wijdde hij zich uitsluitend aan deze krijgskunst. De oorlog bracht hem tussen 1941 tot 1946 in China, Taiwan en Borneo. In 1950 startte hij met lesgeven in aikido. De enorme belangstelling voor aikido na de oorlog hangt waarschijnlijk samen met een demonstratie van Japanse krijgskunsten in 1955 in Tokyo. De aikidodemonstratie van Shioda maakte zoveel indruk dat hij ermee de eerste prijs kreeg. Een jaar later werd in Tokyo de eerste Yoshinkan aikido-dojo gevestigd met aan het hoofd Shioda. Van daaruit verspreidde het Yoshinkan aikido zich verder, ook internationaal.
In 1990 werd de Internationale Yoshinkai Aikido Federatie (IYAF) opgericht om zo meer richting te kunnen geven aan de over de wereld verspreid levende leraren. Voor een interview klik hier.

Yoshinkan aikido

Deze aikidostijl onderscheidt zich van de andere door zijn hardheid. Dit is een logisch gevolg van het feit dat Shioda de lijn van het vooroorlogse aikibudo na de oorlog voortzet.
Het Yoshinkan aikido is een statische stijl waarbij veel gebruik gemaakt wordt van atemi’s – een defensieve stoot of slag naar een zwak punt. De praktische toepasbaarheid is zeer belangrijk. Het wordt dan ook onderwezen aan veel afdelingen van de Japanse politie.
Tijdens de lessen worden de basisbewegingen sterk benadrukt en ze worden voortdurend geoefend en herhaald. De praktische effectiviteit van de technieken is een nevenproduct van de repetitieve training.

Publicaties

Boeken
Shioda Gozo, February 1995. "No need for competition in aikido" - 'Aikido Shugyo', Aikido Yoshinkan International, Vol 6. No.6 April 1996, p.4.
Shioda Gozo, 1982. Dynamic Aikido, Kodansha International Ltd, Tokyo.
Shioda, Gozo [with Y. Shioda], 1996. Total Aikido, Kodansha International Ltd, Tokyo

DVD
Aikido Yoshinkan - Gozo Shioda (DVD)


Wim Heijnen, augustus 2006