logo-aikido-maastricht-nov2014

 

 

Aikidostijlen


aikido maastricht ueshibaSinds de dood van Ueshiba in 1969, maar ook al daarvoor, is aikido volop in beweging. Zoals Morihei Ueshiba aiki-jutsu omvormde tot aikido en hij gedurende zijn hele leven bleef schaven om zijn krijgskunst te vervolmaken, zo heeft aikido zich ook onder zijn leerlingen verder ontwikkeld. Hierdoor zijn er veel verschillende stromingen binnen aikido ontstaan die allemaal interpretaties en gedeeltelijke aanpassingen zijn van en door individuen die leerlingen waren van een en dezelfde leraar: Morihei Ueshiba. Bij sommige scholen staat de spirituele discipline voorop, bij andere de ontwikkeling van ki, weer andere zien aikido als sport, recreatie, zelfverdediging, of als bewegingskunst.
Op zich hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Het doel van een meester zou immers moeten zijn dat de leerlingen zoveel bagage meekrijgen dat ze daarna alleen verder kunnen.
Zo bezien, hebben de verschillende aikidostijlen een gemeenschappelijke bron, vanwaaruit ze zich onontkoombaar op natuurlijke wijze verder ontwikkelen. Zolang de uitgangspunten – van harmonie, eenwording van lichaam en geest, het streven naar evenwichtiger mensen die in harmonie met hun omgeving leven – niet verandert, valt het allemaal onder de noemer van aikido.
De groei van de populariteit van aikido in Japan zelf en ook daarbuiten heeft zich afgespeeld na 1950. Ueshiba die toen al de zeventig was gepasseerd, heeft daarin nauwelijks een rol gespeeld. Het waren vooral zijn leerlingen zoals Koichi Tohei, Gozo Shioda, Minoru Mochizuki, Kenji Tomiki, en zijn zoon: Kisshomaru Ueshiba die gezorgd hebben voor de verspreiding van de krijgskunst.
Deze centrale figuren zijn ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de voornaamste aikidostijlen en -organisaties zoals we die nu tegenkomen en waar bijna elke aikidoschool op terug te voeren is.
In onze vereniging hebben we op het ogenblik te maken met invloeden van verschillende leraren. Voor het ongewapende deel volgen we vooral de stijl van het Tendoryu Aikido van Kenji Shimizu (via Jos Vanroy), voor het gewapende deel het Takemusu aikido van Saito (via Philippe Voarino), terwijl ons we voor de onderliggende principes van aikido laten inspireren door Miles Kessler en Patrick Cassidy.

Verschillende aikidostijlen op een rij

Aikikai

Yoshinkan

Yoseikan

Ki

Tomiki

Takemusu

Schools of Ueshiba

Tendoryu

Integraal aikido